1391/4/7 چهارشنبه
     معرفي كتابخانه ديجيتالي
مقدمه :
امروزه وب محيطي را فرآهم آورده تا همگان بتوانند اطلاعات خود را در معرض ديد و استفاده ديگران قرار دهند. همين ويژگي باعث شده تا كتابخانه‌ها نيز در اين محيط حضوري فعال داشته باشند و اطلاعات تمام متن خود را در كنار اطلاعات كتابشناختي به كاربران ارائه نمايند. به تدريج با افزايش حجم اطلاعات تمام متن و ارائه خدمات كتابخانه‌اي و استفاده از ابزارهاي موجود در محيط وب، نسل جديدي از كتابخانه‌ها نيز نمايان شدند كه با عنوان كتابخانه‌هاي ديجيتال شناخته مي‌شوند. اين كتابخانه‌ها قادر به ارائه اطلاعات تمام متن و نيز خدمات اطلاعاتي تحت وب به كاربران هستند.
كتابخانه ديجيتالي ( Digital Library ) چيست؟
كتابخانه ديجيتالي واحدي است كه بر اساس يك خط مشي و ساختار مدون اقدام به گزينش و فرآهم آوري و ذخيره سازي و اشاعه انواع اطلاعات به صورت ديجيتالي براي مخاطبان خود مي‌كند. در اين كتابخانه امكانات دسترسي فكري. تفسير. توزيع و نگهداري بي عيب و نقص منابع مذكور فراهم شده است.
اين نوع كتابخانه‌ها به معناي جايگزيني كتابخانه‌هاي سنتي نيستند بلكه بيشتر يك بخش الحاقي آنها محسوب مي‌شوند.
كتابخانه‌هاي ديجيتالي در واقع چهره ديجيتال و الكترونيكي كتابخانه‌هاي سنتي هستند. بنابراين مجموعه‌ها و منابع سنتي چاپي و ديجيتالي را همزمان و در كنار هم شامل مي‌شود.
كتابخانه‌هاي ديجيتالي شامل منابع ديجيتال كه در خارج از مرزهاي فيزيكي كتابخانه قرار دارد نيز مي‌شود.
كتابخانه‌هاي ديجيتالي ديدي كلي از همه اطلاعات موجود در كتابخانه بدون در نظر گرفتن نوع يا فرمت آنها در اختيار كاربران قرار مي‌دهد.
كتابخانه‌هاي ديجيتالي مانند كتابخانه‌هاي سنتي خدمات خود را به گروههاي ويژه‌اي از كاربران ارايه مي‌دهند. با اين تفاوت كه در اين كتابخانه‌ها كاربران ممكن است در هر نقطه و يا بخشي از شبكه قرار داشته باشند.
كتابخانه‌هاي ديجيتال نه تنها به كتابداران مجرب و ماهر نياز دارند بلكه به خدمات متخصصان رايانه و شبكه نيز محتاج هستند.
كتابخانه‌هاي ديجيتالي مي‌توانند به منابع و كتابهاي ويژه و منحصر به فرد حتي نسخ خطي دسترسي داشته باشند و امكان استفاده از آنها را در اختيار كاربران بگذارند.